Sailing sv Phi

Als een vis in het water

Te water!

Eindelijk na maanden wachten op de kant is Phi vorige week weer vrijgelaten. Afgelopen vrijdag is ze weer te water gelaten en ligt ze er prachtig gepoetst weer bij. Afgelopen week is de verstaging compleet vervangen. Dit najaar toen ze uit het water ging, werd een poging gedaan om de mast te verwijderen. Met geen mogelijkheid kon er beweging komen in de spanners. Zelfs niet met grof geweld of een brander. Daarom is besloten om de verstaging door te knippen en zo te verwijderen.

winterstalling in Workum

Winterstalling in Workum

Nieuwe verstaging

De consequentie van het doorknippen was het compleet vervangen van de verstaging en dat is gebeurd. Een financiële strop, dat wel maar het positieve van deze situatie is, dat we nu wel weer een topfitte mast hebben. Je moet er niet aan denken dat we midden op de oceaan met een storm de mast verspelen met alle consequenties van dien.

Mast gaat weer op de boot met nieuwe verstaging

Mast gaat weer op de boot met nieuwe verstaging

Bijkomend voordeel is dat de verzekering ook makkelijker af te sluiten is. Verzekeraars zijn niet zo happig om een verzekering af te sluiten buiten het standaard gebied binnen Europa. Gelukkig hebben we een goede verzekeraar die dit heeft gerealiseerd voor ons.
De verstaging staat extra strak afgesteld want er zit toch enige rek in de lange staalkabels. Het was daarom ook even spannend toen we de zeilen hesen en een eerste rak zeilden. Het kraakte af en toe maar alles heeft zich goed gehouden.

Radar

Voordat de mast erop ging, hebben we de radardome verwijderd uit de mast. Dit is nog een oud type radar en speciaal daarvoor hadden we binnen nog een oude plotter waarop we de radardisplay konden tonen. Niet echt handig als je buiten achter het roer staat. Daarom hebben we besloten om achterop een radarpaal te monteren met een nieuw type radar wat werkt met de plotter buiten en wat je kunt displayen op een iPad.

 Phi weer te waterPhi weer te water

Nu we toch bezig zijn met aanpassingen…

Op het laatste moment hebben we toch besloten om een HF zender aan boord te nemen voor communicatie over lange afstanden. Daarom moesten er twee isolatoren worden gemonteerd in de achterstag die daarmee kan dienen als antenne (circa 15 meter lang). Ook is er een nieuw stoomlicht met deklicht gemonteerd met LED verlichting.

Stoomlicht met deklicht

Stoomlicht en deklicht met LED lampen

Het stoomlicht gebruik je als je op de motor vaart zodat anderen jouw boot kunnen herkennen als motorboot en niet als zeilboot. Dat heeft consequenties voor de voorrangsregels. Ook het deklicht is sterk verbeterd. We hadden een klein LED pitje ongeveer vergelijkbaar met een waxinelichtje wat gelukkig met wind niet uit ging. Het had totaal geen nut. Tevens twee extra LED lampen gemonteerd voor meer verlichting rondom de mast. Ideaal wanneer het echt donker is en er moet iets aan dek gedaan worden.

Klaar voor de start!

Maar goed terug naar de boot. De romp is gepoetst, het onderwaterschip heeft twee lagen antifouling (tegen aangroei van organismen), dek schoongespoten en Phi ziet er weer prachtig uit. Direct de zaterdag samen met Gerard de zeilen aangeslagen zodat we op de eerste maandag van de meivakantie op pad kunnen. Ik kan mij nog de eerste keer herinneren dat ik samen met Adrie de zeilen ging aanslaan. De hele dag lopen puzzelen welke lijn nou waardoorheen moest. Het kostte de hele dag. Nu waren we in een uurtje klaar en zat alles op de goede plek.

De boot is nog leeg en kaal, bedden moeten nog worden opgemaakt. Borden, bekers, bestek moet weer mee en de boot moet weer gaan leven maar we zijn er klaar voor om met de meivakantie weer naar Vlieland te gaan. Dat is inmiddels een traditie geworden.

Wij hebben er zin in…Nu het weer nog.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: