BVI’s – deel 1

Wij zijn op de Maagdeneilanden gearriveerd. De Maagdeneilanden zijn verdeeld over drie landen, de British Virgin Islands (BVI’s), American (USVI) en de Spaanse (Culebra en Vieques), die laatste twee zijn onderdeel zijn van Puerto Rico. We gaan ze alle drie bezoeken en zijn nu in de BVI’s en liggen voor anker in Long Bay bij Virgin Gorda.

Na een winderige nacht in Long Bay gaan we anker op naar Tortola om in te klaren. Het was een prachtig plekje zo achter de voet van een hoge berg maar de wind die er overheen waait en naar beneden valt, zorgt voor veel onrust op het water en dat hebben we de hele nacht gemerkt.

Uitzicht op het Sir Francis Drake Channel, BVI’s

De boot ging aardig heen en weer en het was onrustig slapen. Ondanks dat was het een prachtig plekje. Wat we ook hebben gemerkt zijn de grote vissen die onder onze boot liggen. Mirjam en de meisjes bestuderen ze met hun snorkel, veilig vanaf de sup. We varen over de Sir Francis Drake Channel naar Tortola en varen de baai in en zoeken een plekje in de binnenbaai om voor anker te gaan. In de baai is het net een botenkerkhof.

Het is een triest gezicht om al die half gezonken of zwaar beschadigde boten te zien. Wat een verschrikkelijke kracht heeft die hurricane gehad. We zijn er stil van. Het schijnt dat circa 90% van de gehele chartervloot verloren is gegaan tijdens de hurricane. Hier liggen nog boten die waarschijnlijk niet geclaimd zijn door de eigenaar.

Het boten kerkhof van Road Harbour, Tortola op de BVI’s

Er is nog één plekje over voor ons en gaan daar voor anker. Met de dinghy varen we daarna naar de kant en lopen het dorp in en gaan op zoek naar de customs Office. We moeten inklaren bij de ferrydock. Hier gaat hetzelfde riedeltje als bij Antigua beginnen. Eerst customs, daarna immigration, terug naar customs en naar de kassa om af te rekenen. Naast de 60 dollar die we moeten betalen , moeten we ook voor het formulier wat we voor de customs moeten invullen 10 dollarcent betalen.

Na het inklaren lopen we door Road Harbour. Hier komen dagelijks cruiseschepen aan, maar wat die hier doen snappen we niet. Hier op Tortola is eigenlijk niets te doen. In de plaatselijke supermarkt doen we wat boodschappen en gaan we terug aan boord. In de haven zien we nog een half gezonken schip.

Half gezonken boten in de haven van Tortola op de BVI’s

Nog diezelfde dag varen we naar de overkant van de Sir Francis Drake Channel naar Peter Island.

Er zijn daar twee baaien naast elkaar. Great Harbour en Little Harbour. Wij kiezen voor Little Harbour omdat bij Great Harbour alle charter boten voor anker gaan. Als wij aankomen, gaan er net een paar boten weg en hebben we de kleine baai bijna voor ons alleen.

Voor anker in Little Harbour, Peter Island op de BVI’s

We gooien het anker uit en varen langzaam achteruit tot het anker strak staat en spannen een heklijn naar de kant. Zo ligt de boot met de achtersteven naar de kant. Het is diep genoeg en pas vlak voor de kant wordt het ondiep. Prachtig snorkelwater zo in onze achtertuin.

Rechtsboven Phi tussen de grote charterboten in Little Harbour, Peter Island, BVI’s

Little Harbour staat ook bekend om de schildpadden die hier zwemmen. We gaan er naar op zoek en iets dichter de baai in zien we enkele schildpadden zwemmen. Grote schildpadden die rustig door het water zweven, op zoek naar zeegras. Vaak zwemmen onder de buik van een schildpad grote vissen. Het is mooi om te zien hoe gracieus de vissen en schildpadden een eenheid vormen en door het water gaan.

Na een dag relaxen en genieten van de zon, krijgen we een berichtje van Kevin en Denise van Liquid Rehab dat zij nu in de USVI (Amerikaanse Maagdeneilanden) zijn en morgen richting de BVI’s komen en of we zin hebben om iets bij hun aan boord te komen drinken en een hapje mee te eten. Nou, dat lijkt ons wel gezellig en we spreken af dat zij ons morgen rond de lunch komen ophalen met de tender, hun bijboot.

De volgende middag zien we een lichtblauwe tender aankomen varen. Na een dikke knuffel en een warm welkom, varen de baai uit richting Great Harbour, de baai hiernaast waar Liquid Rehab voor anker ligt.

Met de tender naar Liquid Rehab in Great Harbour, Peter Island, BVI’s

Als we bij de boot aankomen worden we verwelkomd door de bemanningsleden. In totaal zijn er zeven bemanningsleden aan boord. Een kapitein, een mechanicien, twee deckmates, twee stews en een chef!

Op het achterdek kletsen we bij onder het genot van een drankje en vertellen wederzijds over de reis nadat we afscheid hebben genomen in Antigua. Daarna gaan we met de dinghy naar drijvende bar Willy T. De meisjes blijven aan boord en worden verwend door de crew met een film en popcorn.

De beroemde bar Willy T. op de BVI’s

Willy T. is een legende in de BVI’s en staat voor Willy Thornston. Thornston is geboren op de BVI’s en is de ontwerper van het Capitool in Washington.

Met Kevin en Denise bij Willy T.

Je kunt bij Willy T. overigens een rumpunch verdienen door topless van het achterdek te springen. Dit aanbod geldt alleen voor dames, wat Mirjam en Denise overigens niet hebben gedaan.

Terug op het moederschip, zoals Kevin de boot noemt, gaan we op zoek naar de meisjes. Die hebben inmiddels de whirlpool ontdekt en zitten daar gezellig in te badderen.

Kiki en Noor in de jacuzzi

Op het achterdek gaan we verder met onze gesprekken en de tijd gaat voorbij en we worden uitgenodigd voor het diner. De chef “K2” (zijn naam is ook Kevin net zoals de eigenaar, vandaar de afkorting), bereidt weer een fantastische maaltijd en we genieten van het eten, het goede gezelschap en de ondergaande zon. Het is laat en Denise biedt aan dat we kunnen blijven slapen, want het is nu te laat om terug te varen naar Phi. Mirjam en ik kijken elkaar aan en geven aan dat we helemaal niets bij ons hebben. Denise laat weten dat het totaal geen probleem is en wijst ons naar de slaapkamers. Kiki en Noor krijgen een eigen kamer met badkamer en Mirjam en ik krijgen ook een eigen kamer. De slaapkamer is nog groter dan bij ons thuis.

Onze slaapkamer op Liquid Rehab

We staan perplex van de luxe en kijken verlekkerd naar de matrassen in het bed. Dat zal lekker slapen! Ook een eigen douche en genoeg water. Dit lijkt wel een droom.

Na een heerlijke nacht, gaan we fris gedoucht naar boven. Kevin is al op en verwelkomt ons beiden met een stevige knuffel. Wij zijn nog steeds overdonderd door alle gastvrijheid. Lisa, één van de twee stews,  komt naar ons toe met de vraag of we wat willen drinken en ze bereidt een heerlijke cappuccino voor me en een thee voor Mirjam.

Heerlijke cappuccino op het acchterdek

Die ochtend gaan Kevin en Denise duiken naar een wrak van een Engelse Mailboot die ruim 100 jaar geleden hier vlakbij is gezonken. ‘s Middag gaan we met zijn allen snorkelen bij de Indians.

Full speed naar de Indians om te gaan snorkelen

Dat zijn een paar rotsen midden in de Sir Francis Drake Channel waar de meest prachtige gekleurde vissen zwemmen. Wat een mooie onderwaterwereld! Daarna gaan we terug naar het moederschip voor een sundowner en blijven we weer dineren.

Wel ga ik ondertussen met Fabio, de captain, even terug naar Phi om te kijken of alles goed is daar en om de jerrycans met water in de tank te doen. Dan kunnen we nog een refill krijgen. In de tussentijd dat ik de watertanks bijvul, duikt Fabio onder de boot en inspecteert het onderwaterschip. Haalt een vislijn uit de propeller (ik herken overigens de kleur lijn van mijn eigen hengel…), controleert de seacocks (de in- en uitlaten voor toilet, motor, wasbak, douche) of die nog schoon zijn en inspecteert de snelheidsmeter die het al tijden niet meer doet en waar waarschijnlijk algen op zitten.

Na het avondeten gaan de meiden in hun kamer film kijken en popcorn eten. Wij krijgen een drankje in de jacuzzi. Ondanks dat het Kevin en Denise financieel voor de wind gaat, hebben ze wel het één en ander meegemaakt en daar hebben we verdiepende gesprekken over. Het wordt wederom laat en voor het gemak blijven we weer slapen.

De derde dag gaan we met de tender om Tortola heen richting Jost van Dyke, een eilandje aan de andere kant van Tortola. Op Jost van Dyke is de beroemde bar Soggy Dollar, de uitvinder van de Painkiller.

Met de tender naar Soggy Dollar op Jost van Dyke

Een drankje waar je voor moet oppassen. Er zit onder andere rum in en het smaakt voortreffelijk, alleen kunnen we het niet proeven omdat het vandaag Election Day is en dat is de enige dag dat er geen alcohol mag worden geschonken. We nemen alle vier een painkiller en gelukkig weet Kevin raad en tovert een volle fles rum uit de tender en schenkt ons bij. Het is druk op Soggy Dollar, warm en drukkend. Aan de horizon zien we een bui en naast ons een prachtige regenboog. Gelukkig houden we het droog.

Op het strand bij Soggy Dollar, Jost van Dyke, BVI’s

Ondertussen vaart het moederschip met Kiki en Noor en de bemanning ook richting Jost van Dyke en zoekt een mooi plekje om voor anker te gaan.

Kiki en Noor op de brug van Liquid Rehab op zoek naar een mooie ankerplek

Door de harde wind wijken ze uit naar de noordkant van het eiland en moeten we nog een stuk met de tender.

Die avond dineren we niet aan boord maar maken we een ‘beach landing’. Op het strand staat K2 met de stew Melanie al klaar. De stoelen staan naar de ondergaande zon en onder het genot van een gin tonic zien we de zon in de zee verdwijnen. Prachtig, wat een verrassing.

Beach Landing, BVI’s

Daarna is er een lopend buffet en heeft K2, speciaal voor Kiki en Noor een typisch Hollands gerecht gemaakt wat kinderen lekker vinden. Hij heeft frikandellen gemaakt. Niet zoals je uit de vriezer maakt, maar verse. Het smaakt voortreffelijk. Terug aan boord staat de bemanning achterop te vissen. Ze hebben de onderwaterlichten aangedaan en er zwemmen tientallen grote vissen.

Vissen op het achterdek van Liquid Rehab

Fabio vangt een Tarpon van ruim een meter maar vlak voordat die uit het water wordt gevist, springt die van de haak en zwemt weg. Het is alweer laat en….we blijven weer slapen.

Kevin vraagt of we zin hebben om mee te varen naar Puerto Rico. Ze vertrekken morgen. We zouden het graag willen want het is enorm gezellig met zijn allen maar we missen Phi en moeten dus helaas afscheid nemen.

Gelukkig liggen we ver van Phi en die ochtend varen we naar Little Harbour waar Phi geduldig op ons wacht en dan komt het moment van afscheid nemen.

De bemanning van Liquid Rehab en Phi

Eerst maken we een foto met de hele bemanning en daarna met Kevin en Denise. Kiki en Noor nemen afscheid van Lisa en Melanie en zijn in tranen. Ook wij vinden het moeilijk om afscheid te nemen.In de afgelopen dagen hebben we een bijzondere vriendschap opgebouwd.

Kevin en Denise met de bemanning van Phi

Het waren vier fantastische dagen en lijkt wel een droom maar we zijn ook weer blij om terug op onze vertrouwde Phi te zijn.

Liquid Rehab haalt haar anker op en varen weg maar dan komt de Tender terug naar ons varen. Voorop zit de deckmate Thor met twee flessen wijn in zijn hand. Kevin en Denise drinken geen wijn en deze stonden al open. Wij nemen de flessen in ontvangst en zwaaien zolang we Liquid Rehab nog zien.

Twee flessen wijn om het verdriet weg te drinken…

Daarna zitten we met zijn vieren in de kuip. Beduusd en stil. Kiki en Noor zijn verdrietig en moeten huilen omdat ze Melanie en Lisa missen. We horen later dat de bemanning ook stil en beduusd was en ze onze aanwezigheid ook misten.

Wat een fantastische dagen hebben we gehad!

Eén reactie

  1. Tsonge,
    Wel mooi dat je de droom nog zo goed en in detail herinnert. Een vakantie in een vakantie, waar je ook nog eens op je vakantieadres wordt opgehaald en teruggebracht, komt in real-life natuurlijk niet voor. Hetzelfde voor de fictieve waarneming dat Mirjam niet van het achterdek van Willy T zou zijn gesprongen….
    Het bewijst wel dat Phi een heeeerlijk bed heeft waar je lang in kunt liggen soezen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: