Sailing sv Phi

BVI’s – deel 2

Na vier enerverende dagen op Liquid Rehab zijn we weer terug op Phi die geduldig in Little Harbour op ons heeft gewacht. We halen na een dag het anker op om naar Road Harbour te varen want we gaan morgen met de ferry naar Charlotte Amalia in de USVI. We hebben een ESTA (visa voor de US) aangevraagd en mogen de US in maar om met de boot de US in te varen moeten we eerst met de commercial carrier naar de USVI. Anders is het niet mogelijk om met Phi naar de USVI en Puerto Rico te varen. Tenzij we voor vertrek uit Nederland ons papierwerk in overleg met de ambassade in orde hadden gemaakt. Maar omdat we onze reisplannen nog niet geheel helder hadden, hebben we gekozen voor deze oplossing op het moment dat het zich zou aandienen.

Charlotte Amalia, USVI

‘s Ochtends gaan we met de dinghy naar land en lopen naar de ferry toe. We moeten door de douane want we gaan de BVI’s verlaten.

Met de ferry van BVI naar USVI

De ferry, met oorverdovend geluid van de motoren, brengt ons in anderhalf uur van Road Harbour naar Charlotte Amalia op St. Thomas. Tot begin vorige eeuw was St. Thomas Deens grondbezit maar de Denen hebben het in 1917 verkocht aan de Verenigde Staten voor 25 miljoen dollar. De straten en gebouwen in Charlotte Amalia herinneren nog aan de Deense tijd. Als de ferry aanlegt, gaan we weer door het proces van de customs en krijgen we de noodzakelijke stempels in onze paspoorten. Nu kunnen we met Phi naar de USVI en Puerto Rico. Omdat de ferry terug pas in de middag gaat, lopen we door het dorp.

Authentieke gebouwen in Charlotte Amalia

Het is zonde om te zien dat de mooie oude gebouwen in bezit zijn genomen door cafe’s, sierraden en horloge winkels en parfumwinkels. We lopen het centrum uit en komen in een meer authentieke wijk waar we lunchen in een typisch Latijns-Amerikaans restaurantje.

Heerlijk Spaans restaurantje in de buitenwijk van Charlotte Amalia

We gaan op tijd terug naar de ferry om terug te gaan naar de BVI’s. We hebben onze stempels en hebben hier nu niets te zoeken. We gaan straks ook bij voorkeur naar St. John’s. Daar is meer natuur en rust dan in de baai van Charlotte Amalia waar dagelijks meerdere cruiseschepen aanmeren en een andere sfeer met zich meebrengen.

Terug naar Long Bay

De terugtocht duurt ook weer anderhalf uur en als we weer op de boot terug zijn besluiten we om niet in de depressieve baai van Road Harbour te blijven maar een mooi plekje te zoeken in een van de baaien. We varen naar Spanish Town op Virgin Gorda want van daaruit willen we morgen naar de Baths gaan.Als we aankomen bij Spanish Town vinden we geen plekje waar we rustig kunnen ankeren. Er is hier veel swell en daarom varen we door naar Long Bay waar we de eerste nacht toen we aankwamen op de BVI’s ook hebben gelegen. De afstanden zijn iets groter dan we dachten en we komen pas in het schemer aan.

In de schemer op zoek naar een ankerplek

Wij ankeren bij voorkeur overdag zodat we zien waar een goede ankerplek is met zand maar gelukkig zijn we hier eerder geweest en weten we waar we ongeveer het anker moeten laten zakken. De wind giert weer over de berg en Phi trekt aan het anker die het goed houdt. Ook de swell komt nu uit een andere hoek en de lange golven laten Phi flink heen en weer rollen. Het is een onrustige nacht.

Tarpons

Volgende ochtend hebben de meiden eerst weer school en daarna zwemmen we nog even om lekker af te koelen. Onder de boot liggen wel tien Tarpons heerlijk in de schaduw van de romp. Tarpons doen niets maar toch zijn deze vissen van wel een meter lang indrukwekkend. Ik blijf vandaag maar op het droge…

één van de Tarpons onder de boot

Na de verkwikkende duik van de meiden, gaan we anker op richting de Baths. De Baths is een bijzondere natuurverschijnsel bestaande uit een verzameling granieten rotsblokken die door erosie aan de oppervlakte zijn gekomen. De blokken liggen opgestapeld langs de kust. We zoeken een day mooring omdat je hier niet mag ankeren. De swell is hier ook hoog en dat is geen pretje om met de dinghy naar de kust te gaan en dan zwemmend vanaf de dinghy ankerplek naar de kant te gaan. Omdat het een nationaal park is, mag je hier niet met de dinghy het strand op.

Day mooring bij de Baths

Marina Cay

We besluiten daarom om te wachten op beter weer en gaan naar een ander plekje niet ver hier vandaan aan de overkant van de Sir Francis Drake Channel. Het is een baai achter een rif en daar zal de swell een stuk minder zijn. We ankeren achter het eiland Marina Cay in de beschutting van Tortola en North Bay.

Marina Cay, BVI’s

Marina Cay is een eiland waar de bekende bar ‘Pussers’ is gevestigd. Voor de orkaan was dit een geliefd en prachtig klein eilandje. Nu zien we nog veel schade, maar de lokale bevolking druk bezig er weer een populaire plek van te maken. Een bijkomend voordeel is dat ze hier internet hebben, dus we verbinden onze telefoons en kunnen weer alle whatsappjes en mailtjes lezen en beantwoorden. Ook kunnen we de laatste foto’s op Instagram posten.

Spa dagje

De volgende dag gaan we naar North Bay. Daar is een groot resort en een haven en traditioneel gaan we op onderzoek uit of we nog een mooi zwembad vinden.

De haven van North Bay

Dat is er inderdaad alleen worden we helaas direct aangesproken door een medewerker van het resort die aangeeft dat je hier wel kunt zwemmen maar dat je daar wel een dagkaart moet kopen. Omdat het al later op de dag is, besluiten we om de volgende dag een ‘spa’ dag te houden op het resort en maken we een flinke wandeling over het eiland.

Op de top van North Bay, uitkijkend op Tortola

De volgende dag hebben een heerlijke relax dag aan het zwembad en genieten volop. Ook hier is WiFi en we werken alle waterkaarten bij en hebben contact met Andrea van Field Trip. Die zijn namelijk onderweg van Sint Maarten naar de BVI’s en komen morgen aan.

Een Spa dagje in het resort van North Bay

Savannah Bay

Na een verkwikkende dag in het resort, gaan we weer anker op en varen we weer terug richting Virgin Gorda. Tussen Long Bay en Spanish Town is een prachtige baai waar we van de week al naar toe wilden maar door de hoge swell vonden we het niet verantwoord om langs de riffen en de kust de baai binnen te varen. Vandaag is het prima weer en zien we waar het rif ligt en varen we stapvoets de baai binnen. Mirjam op de punt om het rif in de gaten te houden en ik kijk ondertussen op de plotter en houd de dieptemeter in de gaten. Als we bijna helemaal de baai zijn binnengevaren kiezen we een stuk uit waar zand op de bodem ligt en laat Mirjam het anker zakken.

Savannah Bay, Virgin Gorda

Het is een formidabele plek. Aan beide kanten hoge hellingen en we worden beschermd voor de swell door het rif.

Inmiddels is Field Trip aangekomen op de BVI’s en varen aan de andere kant van de berg in de Gorda Sound. We roepen ze op via de VHF en geven aan dat we bij Savannah Bay liggen en na een uur of twee zien we de catamaran aan komen varen en komen achter onze boot liggen.

Savannah Bay, voordat de charter boten kwamen

We liggen hier met twee boten maar zoals iedere keer als we een mooie plek hebben gevonden, komen enkele andere boten al snel ook onze kant op en laten om ons heen de ankers vallen.

‘s Middags gaan Mirjam en Andrea snorkelen en na ruim een uur komen ze koud en enthousiast weer uit het water, wat een mooie onderwaterwereld in het ondiepe water langs het rif. Aan het einde van de middag gaan we naar het strand voor een borrel en maken een groot vuur. Er staat een groep locals op het strand te drinken en hebben de muziek aan. Het is vandaag een nationale feestdag.

Het strand van Savannah Bay

We raken in gesprek met hen en ze vertellen dat ze vanuit St. Vincet naar de BVI’s zijn gekomen om de schade door de hurricanes zijn ontstaan te herstellen. Het is gezellig en samen drinken we biertjes en eten we kippetjes van de bbq terwijl we het vuur blijven opstoken.

Bonfire op Savannah Beach

Corrupte Customs

Field trip moet nog inklaren en we moeten wat boodschappen halen. Ook moet ik nog een hendel voor de motor van de dinghy halen. Die is een tijdje geleden afgebroken. Samen met Mike gaan we op de vouwfietsen naar Spanish Town aan de andere kant van de heuvels. Terwijl Mike gaat inklaren, ga ik boodschappen halen en naar de Yamaha dealer. Helaas hebben ze het onderdeel niet en het duurt minimaal een paar weken voordat het hier is, dus dat gaat het niet worden.

Na de boodschappen ga ik op zoek naar Mike die nog bij de customs blijkt te zitten. Ik ga het gebouw binnen en zie Mike’s gezicht op onweer staan. Hij is niet direct na aankomst op de BVI’s naar de customs gegaan en hij heeft net te horen gekregen dat hij een boete van $ 10.000 krijgt. Ook al heeft hij een goede verklaring waarom hij later is gaan inklaren. Hij is vrijdagmiddag aangekomen en zaterdag was een nationale feestdag en zondag zijn de customs volgens de pilot (een reisgids voor zeilers) dicht. De eerste mogelijkheid was dus maandag. Blijkt dat de pilot niet juist is en ze gewoon zondag open waren. Mike protesteert tegen de opgelegde boete en wil spreken met de manager van de customs maar die blijkt op Tortola te zitten. Eindelijk krijgt hij iemand aan de telefoon maar het wordt er niet beter op. Na een uur wachten krijgt hij uit het niets een aangepaste schikking van $ 2.500. Nog steeds is Mike niet akkoord en nu word ik bij de customs ontboden in de verhoorkamer en ondervragen ze mij om het verhaal van Mike te verifiëren.

Customs office Spanish Town, Virign Gorda

Tot overmaat van verbazing gaat de customs mij er ook bij betrekken en stellen dat ook ik schuldig ben aan deze situatie en dat ik daarom de helft moet betalen van de boete. De situatie wordt steeds absurder en weer gaat Mike er tegenin en weigert te betalen en besluit de ferry naar Tortola te gaan pakken om de manager van de customs te spreken. Na weer lang wachten komt de customs Officer naar Mike toe en laat hem weten dat het ok is en dat hij de stempels krijgt en de BVI’s binnen mag zonder boete. Opgelucht en gefrustreerd gaan we met de fiets weer terug naar de boot maar eerst moeten we nog even langs de ijzerwarenhandel voor wat onderdelen. Mike is nog perplex van wat net bij de customs is gebeurd en stapt na ons bezoek aan de ijzerwarenhandel op de fiets en rijdt de weg op. Hij houdt er niet rekening mee dat ze in de BVI’s aan de andere kant van de weg rijden en kan nog net een auto ontwijken. Terug fietsend evalueren we wat er bij de customs is gebeurd en komen tot de conclusie dat het niet anders kan dan een poging tot afpersing van de customs. Gelukkig is dat niet gelukt. In veel landen waar we zijn geweest had ik me dat kunnen voorstellen maar had dat niet verwacht op de BVI’s.

Zonsondergang bij Savannah bay

Als we terug zijn op de boot drinken we op Phi op de goede afloop en genieten we van de zonsondergang terwijl de meiden door de jongens van Field Trip worden opgehaald voor een filmavond bij hun aan boord.

De meiden worden opgehaald voor een filmavond op Field Trip

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Paul en Trudy Smits 18 augustus 2019

    Lieve mensen,
    Heerlijk om jullie avonturen weer te lezen! wat goed dat jullie niet op de afpersing zijn ingegaan. Ze proberen het helaas in de hele wereld. Goede reis verder! Maar wanneer komen jullie weer thuis?
    hartelijke groet,
    Paul en Trudy Smits.

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: