Sailing sv Phi

BVI’s – deel 3

De Baths

Het weer is rustig en er is nagenoeg geen swell. Dit is de uitgelezen kans om naar de Baths te gaan. Met de twee families gaan we met de Field Trip naar de Baths. Phi blijft achter in Savannah Bay. We pakken één van de day moorings en gaan met flippers, duikbrillen en foto toestellen met de dinghy naar de kant. Het strand is afgebakend middels een lijn waar je de dinghy aan vast moet maken en we moeten het laatste stuk zwemmen.

De Baths, Virigin Gorda, BVI

Het is hier prachtig met alle kleurrijke vissen en onder water kijkend komen we op het strand aan. Het is hier echt heel bijzonder met de enorme vierkante rotsblokken die over elkaar heen liggen. Er is een pad tussen de rotsblokken door en al zwemmend, klimmend en lopend kun je door het doolhof van boulders (vertaling: keien) naar een volgend baaitje gaan.

Al klimmend, zwemmend en lopend door de Baths

Wat een bijzonder plekje is dit. We horen een gids vertellen dat het waterniveau hier duizenden jaren geleden hoger is geweest en dat de granieten rotsblokken langzaam naar de oppervlakte kwamen door erosie.

Kiki boven op één van de boulders van de Baths

De grootste blokken zijn 12 meter hoog. Het is een indrukwekkende plek en bijzonder om zo door het doolhof van boulders van de ene baai naar de andere te gaan. Na onze expeditie gaan we weer terug naar Savannah Bay waar Phi rustig op ons ligt te wachten.

Pirate show, Leverrick Bay

We hebben het plan om naar Anegada te gaan, het meest noordelijke eiland van de BVI’s. Een eiland dat bestaat uit koraal en kalksteen en helemaal vlak is, terwijl alle andere eilanden van de BVI’s door vulkanen zijn ontstaan. Maar voordat we daar naar toe gaan, gaan we naar de andere kant van Virgin Gorda naar Leverick Bay. Daar is een pirate show en Andrea heeft een tafel geboekt. Met gemengde gevoelens gaan we met de boot die kant op en laten het anker zakken in de Gorda Sound, vlak voor Leverick Bay.

De Pirate show van Leverrick Bay

Op een podium zit een stand-up comedian, verkleed als piraat en met zijn gitaar vermaakt hij het publiek. Tijdens zijn performance moeten de kinderen naar voren komen om op een grote conque schelp te blazen. Ook is er een quiz voor de volwassenen en voor de kinderen en iedereen die een goed antwoord geeft moet een slok rum uit de fles drinken (niet voor de kinderen natuurlijk).

Op het podium bij de Pirate show

Het is een heel gezellige avond. Amerikaans en lekker gek en toch leuk dat we het hebben gezien.

Anegada

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad om naar Anegada te varen. Het is ongeveer 15 mijl zeilen en met een lekker windje varen we rustig naar Anegada.

Onderweg van Virgin Gorda naar Anegada

Het hoogste punt van het eiland is minder dan 10 meter hoog en het duurt even voordat we Anegada in het zicht hebben. Het is ondiep rondom Anegada en er zijn twee plekken waar je kunt liggen.

Het duurt lang voordat Anegada in zicht komt

Voor het dorp, waar alle charters liggen en je aan een monoring moet liggen en een andere ankerplaats net om de hoek bij een verlaten strand waar bijna niemand ligt. Wij kiezen uiteraard voor de laatste plek en we gaan voor anker op een betoverende plek.

Voor anker aan de zuidkant van Anegada, BVI’s

Hagelwitte strand en diep blauw water en gelukkig geen charter boten. Die liggen allemaal om de hoek.

Prachtig zandstrand

De volgende dag gaan we het eiland verkennen en lopen langs een pad naar het dorp.

We verkennen Anegada

Onderweg zien we iemand een paar kreeften prepareren. Op Anegada kun je de beste kreeft van de Carieb wordt gezegd. We zien hoe hij een kreeft uit een grote kooi haalt en die in een paar seconden splijt, schoonmaakt en ontdoet van alle poten.

Schoonmaken van een kreeft

Omdat we al een lange tijd voor anker liggen, gaan we snel door onze voorraden heen. Op beide boten kijken we nog hebben en met allerlei ingrediënten maken we gezamenlijk toch een lekkere maaltijd die we op de Field Trip opeten. Het voordeel van een catamaran is dat je veel ruimte hebt omdat die zo breed is. We kijken uit over de oceaan ondertussen genietend van de zonsondergang op dit prachtig plekje.

Hieperdepiep

Vandaag vieren we de elfde verjaardag van Kiki samen met Field Trip. Hoe bijzonder is het om je verjaardag te mogen vieren op zo’n mooi plekje.

Kiki is jarig!

We zingen n Happy Birthday en snijden dan de zelfgemaakte taart aan.

Lang zal ze leven!

‘s Middags maken we een lange wandeling langs het strand. Aan het uiterste puntje van Anegada staat een huis in aanbouw met een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Prachtige stranden van Anegada

Huis met een view!

Hier komt bijna niemand. het is een stukje paradijs op aarde zo mooi met het blauwe water en witte, ietwat roze zand. ‘s Avonds kijken we de science fiction film “Guardians of the Galaxy”. De lievelingsfilm van Jake en Ryan. Als nuchtere Hollanders moeten we even inkomen, de film is een beetje vreemd maar toch wel grappig. Nog een nachtje Anegada en dan varen we naar Jost van Dyke. Één van de andere eilanden van de BVI’s.

Sandy Spit

Van Anegada naar Jost van Dyke is het ongeveer 30 mijl. We hebben een lekker windje in de rug. Voor het eerst sinds de oversteek naar de Carieb hijsen we weer eens de gennaker.

Met de genaken op naar Jost van Dyke

Met een mooie snelheid varen we gelijk op met Field Trip, maar na een paar uur schiet de Gennaker los en komt het zeil naar beneden, het water in. Met zijn tweeën halen we de gennaker binnen en ruimen die op in de zeilzak en hijsen vervolgens de Genua. De zoveelste keer dat er een val is geknapt. Er zit iets niet goed boven in de mast maar daar kijken we later een keer naar als we in een haven liggen. We zijn ver achterop geraakt en varen richting Jost van Dyke op zoek naar Field Trip. Ze zijn voor anker gegaan bij Sandy Spit. Sandy Spit is een onbewoond eiland en is helemaal omringd door zandstranden, prachtig!

Sandy Spit

Voor de Hurricane stond hier in het midden ook een palmboom maar die is door de harde wind gesneuveld. Met de dinghy gaan we naar het strand en vinden daar prachtige schelpen. Omdat er veel swell is, besluiten we om hier niet te overnachten maar ergens meer in de beschutting van Jost van Dyke eiland voor anker te gaan dus gaan we op zoek naar een mooie baai.

Jost van Dyke

We gaan naar White Bay waar we ook met de tender van Liquid Rehab zijn geweest. Het is er erg druk en we proberen een plekje te vinden achter het rif maar je kunt hier amper keren. We vinden een plek maar raken de bodem, dus dat is geen optie. Dan maar buiten het rif maar daar is het ook niet optimaal met de golven, bovendien houdt het anker meerder malen niet, ook niet bij Field Trip. Ondertussen zien we een paar boten vertrekken en nemen onze kans waar en het lukt ons om voor anker te gaan. Precies voor Soggy Dollar op ongeveer 20 meter voor het strand.

Voor de deur van Soggy Dollar geparkeerd

Mike is in het water gedoken en zag dat we nog ruim een halve meter water onder de kiel hadden en dat er geen rotsen zijn, dus we liggen goed. Vanaf het strand wordt er nog wel iets naar ons geroepen maar we verstaan niet wat ze zeggen. Wij liggen goed.

Soggy Dollar

We gaan naar de kant om een painkiller te halen. Een cocktail die bestaat uit donkere rum, ananassap, sinaasappelsap, kokosmelk en een beetje verse nootmuskaat. Een specialiteit van de BVI’s en is voor het eerst geschonken hier bij Soggy Dollar. De vorige keer dat we hier waren met Kevin en Denise was het election day en werd er geen alcohol geschonken. Vandaag kunnen we de beroemde cocktail uitproberen.

Op het strand van Soggy Dollar, Jost van Dyke

Wat een uitzicht. Een prachtige tropische baai, mooi wit zand, elkaar, een painkiller en uitzicht op Phi. Wat wil een mens nog meer.

De beroemde Painkiller van Soggy Dollar

Op het strand ontmoeten we nog een groep Nederlandse mannen die een weekje met een catamaran hier aan het zeilen zijn. Zij lagen tot wij kwamen het dichtste bij het strand en hebben om dat record te behouden net speciaal de boot verlegd. Nog dichter bij het strand dan wij. We raken in gesprek en hebben een gezellige avond.

De volgende ochtend is de baai een stuk rustiger. Eind van de dag gaan de meeste boten weer terug naar één van de eilanden en blijven er een paar boten liggen. Ik maak wat drone beelden van Phi voor Soggy Dollar en maak het onderwaterschip schoon.

Phi vanuit de lucht voor Soggy Dollar, Jost van Dyke

Dat hebben we al tijden niet meer gedaan en het begint wat aan te groeien. In de loop van de middag komen er steeds meer tenders en dagjesboten naar het strand en in de middag is het weer volledig vol met boten. Het is ook druk op het strand. Soggy Dollar is een attractie en wij besluiten om nog een dagje te blijven. Op het strand is het prima toeven.

Lekker zwemmen in het warme water

De meiden zwemmen lekker in het warme water en spelen spelletjes op het strand. Mirjam en Andrea maken een lange wandeling langs het strand en we genieten nog een keer van de zonsondergang voordat we morgen gaan vertrekken.

Cane Garden Bay

Met pain in ons hart vertrekken we uit White Bay en varen naar Tortola, aan de overkant van het water naar de beroemde baai Cane Garden Bay. Deze baai is in een lied van Rod Novak bezongen maar bijzonder vinden we het niet, eerder troosteloos. Het is een grote baai met wat barretjes en restaurantjes aan het strand waar veel cruiseschip-toeristen zijn.

Het beroemde Cane Garden Bay

Niet echt de moeite waard om naar toe te gaan. Gek want Velen hebben dit beschreven als één van de mooiste baaien. Smaken verschillen. Morgen gaan we bij Great Harbour op Jost van Dyke uitklaren en steken we over naar de USVI’s.

 

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Annetta 23 augustus 2019

    Zucht! 😇! Alweer een boeiend verslag! Bijzonder!

  2. Paul en Trudy Smits 5 september 2019

    Allemaal weer prachtig! Heerlijk! Kiki nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! 11 jaar! Mooi jaar!
    Hartelijke groet van ons, de thuisblijvers,
    Trudy en Paul Smits.

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: