Deauville – Cherbourg


Na een heerlijke vakantiebreak in Deauville, is het tijd om verder te gaan. Ons volgende doel is Cherbourg om van daaruit naar de Kanaaleilanden te varen. Cherbourg is een dagje varen maar er zijn een paar obstakels onderweg waar we rekening mee moeten houden.

Planning van de tocht

Ten eerste is dat de haven van Deauville zelf. Die kunnen we alleen verlaten met hoogwater. Het tweede obstakel is de kaap van Barfleur. Daar staat een flinke stroming en als de wind ongunstig staat, dan kan het er erg onrustig zijn. Het is dus belangrijk dat we én de haven kunnen verlaten én stroom mee hebben bij Barfleur. Helaas is deze combinatie op dit moment overdag niet mogelijk en we beslissen om in de middag bij hoogwater Deauville te verlaten en eerst naar Le Havre te varen. Le Havre heeft een haven die altijd bereikbaar is en dan kunnen we de volgende ochtend vroeg met laagwater naar Cherbourg varen om vervolgens  stroom mee te hebben bij Barfleur. We wachten tot de havenmeester de sluis van de haven open heeft gezet en we varen met een licht windje richting Le Havre.

Oversteek van de Seine monding bij Le Havre
Oversteek van de Seine monding bij Le Havre

Onderweg is het nog een beetje onrustig als we de Seine monding oversteken. Ook daar heb je stroom tegen golven maar omdat het een licht windje is, valt het nog mee. Hoe dichter we bij Le Havre komen, hoe drukker het wordt met scheepsverkeer.

Le Havre

We mogen de nacht aan de meldkade blijven liggen. Dat is de steiger waar je als gast aankomt en je je meldt bij de havenmeester. Normaal krijg je dan een ligplaats aangewezen maar het is rustig in de haven en we mogen daar blijven liggen.

De haven van Le Havre
De haven van Le Havre

Benieuwd als we zijn, gaan we de stad in. Harald en ik gaan eerst naar onze ‘candystore’. Dat is de shipshop waar bootspullen worden verkocht. Dat blijft iedere keer weer leuk en we kijken verlekkerd om ons heen.
Daarna gaan we naar de dames en kids die al de boulevard opgelopen zijn. Ze zitten op een muurtje te kijken naar het spektakel van skateboarders en fietsers die hun kunsten tonen. Het is er een stuk drukker dan in Deauville.

Skateboarders in spé
Skateboarders in spé

We strijken neer bij een strandtent aan de boulevard en drinken een koud biertje. Heerlijk!

Le Havre bij nacht
Le Havre bij nacht

Daarna nog wat laatste boodschappen en we gaan op tijd naar bed want de wekker staat vroeg morgenochtend.

Le Havre – Cherbourg

Vroeg in de ochtend vertrekken we met laagwater uit Le Havre. Er staat nauwelijks wind en de wind die er staat komt uit de verkeerde richting. Dat wordt helaas motoren. Gisteren heb ik weer water in de bakskist ontdekt. Zelfs op dat kleine stukje van Deauville naar Le Havre is er een halve emmer water naar binnen gekomen. Dat moet ik echt wel in de gaten houden tijdens de tocht naar Cherbourg. Kijken wanneer er water binnenkomt. Is dat tijdens het zeilen of tijdens het motoren of beide? Het is tot nu toe een raadsel en ik maak me wel een beetje zorgen.

Vertrek uit Le Havre bij laagwater
Vertrek uit Le Havre bij laagwater

Direct na het ronden van de haveningang loopt Harald, die net voor mij vaart aan de grond maar komt ook direct weer los. Hij gebaart dat we ruimer de bocht moeten ronden. Wij steken net 10 cm dieper dan hun boot dus ik volg zijn instructies direct op. Wij vervolgen onze route en varen Het Kanaal op richting Cap Barfleur.

Stroming

De vorige nacht heeft het hard gewaaid en er staat nog een flinke deining. De eerste uren motorzeilen we. Niet zo zeer om extra snelheid te maken maar door de zeilen te hijsen, slingeren we een stuk minder en dat is wel zo fijn voor de bemanning. We hebben de hele reis tot vlak voor Barfleur de stroom tegen. Soms zelfs meer dan 3 knopen stroom. Dat verbaast me dat dit zo sterk nog is midden op zee. In de stroomtabellen kun je berekenen wanneer je optimaal gebruik kan maken van de stroom. In ons geval is dat rond 15.00 uur. Vanaf dat moment pikt de stroming ons op en kun je aan de hand van de pijlen zien waar de meeste stroming staat.

Voorbeeld van een stroomtabel
Voorbeeld van een stroomtabel

Hier staat vlak boven pte. de Barfleur een stroming van 5.6 knopen richting Cherbourg. Dat is erg gunstig. Het enige wat minder is, zijn de golven van de zeedeining die precies de andere kant op staan waardoor de golven van de stroming ‘botsen’ tegen de golven van de deining. Dat geeft een onrustige zee. Door de stroming mee schieten we enorm op en we zien de haven van Cherbourg al voor ons opdoemen. Ondertussen zijn we Harald en Sophia kwijt geraakt, die hebben een andere voor hen gunstigere koers gevaren maar ze zitten een paar mijl achter ons.

Cherbourg

Aan het einde van de dag varen we de haven van Cherbourg binnen en de havenmeester komt in zijn bootje naar ons toevaren en geeft ons instructies waar we kunnen afmeren. Zoals bij iedere haven schieten er mensen ons te hulp en pakken een landvast aan of houden de boot af. Wij krijgen een helpende hand van een Nederlandse meneer die de lijn door het oog van de bolder aan de steiger haalt. Altijd welkom een paar extra handen.
Na het aanleggen, kijk ik in de bakskist en zie tot mijn schrik dat er weer flink veel water naar binnen is gelopen. Ik daal af in de bakskist en hoos hem leeg. Twee volle emmers water van één dag rustig zeilen en motoren. Dat is niet fraai.
‘s Avonds gaan we Cherbourg in en eten met zijn allen in een restaurantje.

Basilique Sainte-Trinité, Cherbourg
Basilique Sainte-Trinité, Cherbourg

Een heerlijke dag met helaas net iets te weinig wind. Eindelijk een haven die we vooraf hadden bedacht want tot nu toe zijn we flink afgeweken van onze oorspronkelijke planning.

De route Le Havre - Cherbourg
De route Le Havre – Cherbourg

4 reacties

 1. Lieve familie,

  Ik betrap mijzelf erop dat ik vaak aan jullie denk. Wat een mooie herinnering zijn jullie aan het maken!
  Ik kom dan ook op vragen; hoe zit het met leren aan boord voor de kinderen,
  wat “doen” ze de hele dag, hoe zit het met dat hooswater… etc.
  Erg leuk dat jullie de moeite nemen om ons aan de wal op de hoogte te houden!

  Ik leef met jullie mee 😊!

  Groetjes van Corine

  • Hoi Corine, leuk dat je ons zo volgt! Mirjam onderwijst de meisjes en we hebben van school een heel lesprogramma mee. Iedere dag in de boeken en dan doe ik andere klussen (zoals hozen). Als de meiden geen les hebben, lezen of tekenen ze of ze slapen of zitten in de kuip bij ons.
   Wij hebben trouwens een bilgepomp, die pompt het water uit het onderste deel van de boot. Helaas lukt dat niet met het water in de bakskist. Dat haal ik er uit met een emmer en een spons.

 2. Had geen idee hoeveel er komt kijken bij zeezeilen, waar je niet rekening mee moet houden. Zo leuk om over die andere onbekende wereld te lezen. Behalve dat water dan 🤭 in baksekist (?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: