Vakantie in Deauville

Vroeg in de ochtend komen we aan in Deauville, na een overnight vanuit Boulogne-sur-mer. Harold, Sophia en de kinderen verwelkomen ons en hebben al een tijd naar onze komst uitgekeken. Nadat we hebben aangelegd in de haven, krijgen we een heerlijk kopje koffie. Even rustig zitten.

Aankomst in Deauville
Aankomst in Deauville
De haven van Deauville
De haven van Deauville
Aftuigen

Na de koffie ruimen we de boot van binnen en buiten op en spoelen we het dek af met zoet water. Doe je dat niet, dan heb je als het water is opgedroogd een zoutlaag over de hele boot. Bovendien tast het zout ook alles aan.
Harald heeft de boot een week eerder gebracht en is met het gezin met de auto gekomen. Dat komt goed uit want met het vele motoren van de afgelopen dagen is de tank bijna helemaal leeg. We gaan met de auto en vier 20 liter jerrycans naar het tankstation om diesel te tanken. Dat proces herhalen we nog een een keer totdat de boot en de jerrycans weer helemaal vol zijn.
In de loop van de middag nemen we afscheid van Gerard. Hij gaat weer terug naar Nederland. We zien Gerard weer terug over een paar weken voor de oversteek van de Golf van Biskaje.

De haven

Het is tijd om de omgeving te gaan verkennen. We liggen in de haven met de achterkant naar de steiger. Dat doet we eigenlijk altijd omdat je dan makkelijk af kunt stappen van de boot. Anders moet je via de punt waar je eerst over een anker moet klimmen en in Enkhuizen hebben we gezien dat dit niet altijd zonder gevaar is.

Onze ligplaats in Deauville

We kijken uit over de begroeide kade met daarachter een weg en een muur. Direct na die muur begint het strand van Deauville. Het is rustig in de haven. Weinig boten en je ligt heerlijk in de luwte achter de muur van het strand. Ondanks dat de haven grotendeels van de dag is afgesloten met een sluis, gaat de sluis open bij hoog water dus er is toch enig getijdenverschil. het verschil is ongeveer één tot twee meter in de haven. Eb en vloedhavens hebben eigenlijk altijd drijvende steigers. Die steigers gaan mee met de hoogte dus hoef je de lijnen waar de boot mee vastzit nooit losser of vaster te doen. Dat is wel zo gemakkelijk.

Deauville

Later die middag als we gesetteld zijn, gaan we naar het stadje zelf toe. Het eerste wat opvalt, zijn de prachtige huizen. Dat herinnert eraan dat het een rijke badplaats is geweest. Vroeger was Deauville en boerendorpje tot de halfbroer van Napoleon III het plan had om er een mooie badplaats van te maken. Hij gaf opdracht voor het aanleggen van een treinverbinding naar Parijs en liet een aantal villa’s, een renbaan en casino bouwen. Dat geeft Deauville het mondaine uiterlijk dat je nog steeds ziet. Dauville en buurdorp Trouville liggen aan de monding van de Touques in het departement Calvados in Normandië.

Deauville
Deauville
Spanning

Na alle voorbereidingen van de afgelopen twee jaar en het emotionele afscheid van afgelopen weekend, merk ik dat ik in een vacuum zit. Ik heb het gevoel dat ik van alles moet doen en het lukt mij nog niet om gewoon te genieten van … tja… waarvan?
Door mijn hoofd schieten allerlei klussen die ik nog moet doen. We kunnen elkaar op dit moment niet vinden. Omdat ik nog de nodige dingen aan de boot moet doen, gaat Mirjam met de kinderen naar het strand. Hebben we vakantie, ben ik nog bezig en zijn we niet samen. De onrust die dit alles met zich meebrengt, leidt tot een flinke clash. Ik merk dat we beiden aan het einde van ons latijn zijn. We moeten nog wennen aan ons nieuwe leven en de beperkte ruimte aan boord. Dit zal nog even tijd nodig hebben.

Klusjes

Terug maar weer naar mijn klussenlijst. In de achterste bakskist staat water. Water wat er nog niet was toen we uit Workum vertrokken. Ik ga de bakskist in en proef of het zout water is. Ja! Dat is geen goed teken want dat betekent dat er ergens water de boot binnenkomt. Maar waar? Na een eerste inspectie app ik Rob in Workum en vraag zijn advies. Rob geeft een paar suggesties en Harald en ik gaan op onderzoek uit maar kunnen het niet vinden. Wel lossen we met de tips van Harald een ander hardnekkige kleine lekkage op die we al een paar jaar hadden. Af en toe was de kleding in de kledingkast van de meiden (aan bakboord) nat en we konden niet vinden waar dat vandaan kwam. Door deze inspectie hebben we dit probleempje gevonden maar de oorzaak van de lek is er nog niet.

Ik hoos de bakskist leeg en maak alles droog. De volgende keer dat we gaan zeilen, houd ik het in de gaten en kijk of ik kan zien wanneer er water binnenkomt. Het voelt overigens niet goed als er een lek in de boot zit maar ik kan het in de haven niet vinden.

Vakantiegevoel

De kinderen zijn de hele dag op het strand te vinden en spelen veel samen.

Op het strand in Deauville
Op het strand in Deauville

‘s Avonds als de kinderen in bed liggen komt de gin-tonic op tafel en zien we de zon in goed gezelschap langzaam ondergaan.

GT bij ondergaande zon
GT bij ondergaande zon

Wat een geluk hebben we met dit weer. Het is hier hoog zomer in een gebied wat bekend staat om zijn slechte weer en regen. We besluiten om er nog een dagje langer te blijven liggen en de rust komt langzaam aan weer terug.

Volgende bestemming

Na een paar dagen Deauville wordt het tijd voor de volgende bestemming. Dat wordt Cherbourg in het puntje van Normandië en we gaan ons voorbereiden op de volgende tocht.

5 reacties

  1. Wat heerlijk om dit met jullie mee te kunnen lezen. Wat een mooie plaats Deauville. En wat logisch dat je na alle stress van de voorbereidingen eerst een terugslag krijgt en nog helemaal moet wennen aan een goed nieuw ritme. Maar dat dat gaat lukken staat voor ons vast! Jullie gaan ongetwijfeld merken dat het steeds beter lukt je aan de nieuwe situatie over te geven en je daarin te gaan ontspannen. Het grote genieten komt dan ook, al zal het niet altijd vakantie zijn, maar dat kan en hoeft ook niet. Vaar maar lekker ontspannen door met mooie tussenstops! Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: