Nadat we in de ochtend een mooie wandeling over het eiland Alderney hebben gemaakt, is het tijd om te vertrekken. Het luistert nogal nauw omdat de stroming bij zowel Alderney als bij Guernsey gunstig moet zijn. De stroming is hier zo intens dat je niet stroom tegen wilt hebben. Dan lig je stil of ga je zelfs achteruit. Vanaf 14.00 uur is het tij gunstig en gooien we de trossen los van de mooring en vertrekken naar Guernsey.

Alderney Race of The Swinge
Direct nadat we de baai van Alderney uitvaren, slaan we bakboord uit richting Guernsey. Je hebt bij Alderney de keuze stuurboord uit te varen en via de Alderney Race (letterlijk racen!) naar Guernsey te gaan of bakboord uit via The Swinge (Dit komt van het Oud Noors/IJslands swinnr en betekent snel). The Swinge is de straat tussen Alderney en Burhou. Hier is vaak een extreme ‘tidal race’ omdat de straat nauw is en er veel water doorheen wordt geperst. Het smalle deel van The Swinge is ongeveer 2 kilometer lang. Op de foto zie je Links Alderney liggen en rechtsboven het eiland Burhou. Daartussen ligt The Swinge.

Er zijn maar enkele ‘tidal races’ in de wereld, waarvan die bij Alderney aan beide kanten één van de meest beruchte is.
Rollercoaster
Oké dat belooft wat. De zon schijnt en er staat bijna geen wind. Dat is gunstig voor de stroming. We hebben stroom mee, dus wat kan er verkeerd gaan. Wel moeten we opletten voor een paar rotsen, maar als je die ontwijkt, dan ben je al snel uit The Swinge en zit je gewoon op zee onderweg naar Guernsey.
We passeren het eiland en voor ons varen Harald en Sophia. Mats, hun jongste zoon vaart vandaag gezellig met ons mee. Het is heerlijk weer, de zon schijnt en we hebben een prachtig uitzicht op het eiland en herkennen een aantal plekken waar we die ochtend hebben gewandeld. Niets aan de hand. We varen, we hebben stroom mee en er staan gelukkig niet al te hoge golven tegen.

Ik kijk voor me uit en zie de boot van Harald opeens steigeren. Zie ik dat nu goed? Ja, opnieuw steigeren ze en het lijkt wel of de boot verticaal staat. Niet normaal.
Ik kijk om me heen en voor me zie ik het water onrustig worden. Kolken in het water. De stroming neemt toe en ik zie voor me een hoge golf op me afkomen met daarachter een diep dal. De boeg van de boot klimt op de golf en komt met een klap erachter in het golfdal. Nog een golf komt op ons af. Deze maal nog hoger en we zitten plotseling in een kolkende zee waar de golven van alle kanten op ons afkomen. Ondertussen is de stroming toegenomen en met een sneltreinvaart racen we door The Swinge. De kinderen vinden het fantastisch. Het lijkt op een kermisattractie. Zo plotseling als het begon, is het ook weer voorbij en varen we kalm op de zeedeining. Het eiland Alderney zien we achter ons liggen en voor ons ligt ergens Guernsey.
Onderweg naar Guernsey
We varen richting Guernsey op een kalm zeetje met weinig wind en een aangenaam zonnetje. Omdat er weer weinig wind staat, hebben we de motor aangezet. De zeilen zijn ook nog gehesen. Door de golven slingert de boot en als je de zeilen omhoog hebt staan, dempt dat het slingeren aanzienlijk. Onderweg zien we grote velden met zeewier. Meestal varen we daar doorheen totdat het toerental van de motor opeens verandert. Er zit iets in de schroef. Ik sla de motor achteruit en weer vooruit en de toeren nemen weer toe. Je moet onderweg ook oppassen voor visnetten. Die zitten aan een kleine boei die je vaak niet eens ziet. Als je daar dan doorheen vaart, zit er een dik touw in je schroef en dan helpt even achteruitslaan niet meer. We komen er meerdere tegen. Gelukkig is het overdag en zie je de boeien (meestal).
De haven van Guernsey
We naderen Guernsey en worden door de stroming meegezogen richting het eiland. We varen de buitenhaven binnen en worden door één van de havenmeesters tegemoet gevaren. Hij vraagt naar onze diepgang. We antwoorden dat we iets minder dan 2 meter steken en hij wijst ons een tijdelijke aanlegplaats aan. De maximaal toelaatbare diepte in deze haven is namelijk 2 meter. Wij steken 2.10 meter dus zouden we eigenlijk verbannen worden naar een achteraf haven. Deze haven is juist zo leuk omdat die in het centrum van Peter Port ligt.
We moeten wachten tot het hoogwater is. De haven is afgesloten met een drempel. Bij laagwater loopt het water uit de haven weg totdat de drempel boven water komt. Daarna blijft de rest van het water in de haven staan en is de maximale diepte 2 meter. We nemen het risico omdat het zandbodem is. Dan kan er niets met de kiel gebeuren. Wel vragen we de havenmeester of we een diepe plek krijgen. Dat belooft hij.

Ongeveer twee uur voor hoogwater is de doorvaart vrij en krijgen alle boten door de havenmeesters een plek toegewezen. Wij krijgen één van de beste plekken vlak bij de haveningang.Perfect! Harald en Sophia krijgen een plek iets verder op dezelfde steiger. Het is al laat en we drinken ‘s avonds nog iets bij ons aan boord en praten nog na over The Swinge. Dat was een mooie dag.
Morgen gaan we Peter Port en het eiland verkennen en helpt Harald mij bij het vinden van het lek. Nu eerst lekker slapen…
Mooie beelden en avontuur !! Gelukkig goed verlopen en wat een mooie haven !
Groetjes van de Ruitertjes
Weer heerlijk om te lezen en te zien hoe jullie het beleven!! Nu het lek nog boven water halen 😂
Groetjes van ons tweetjes!😘
Heel leuk verhaal en filmpje!
Gaaf om te zien hoe jullie ”de kermisattractie” trotseren!
Weer een mooi verhaal met foto’s en dit keer film. Maakt je verhaal sterker.
Mooi man
Gaaf om te zien zeg!
Sterk geschreven; mooi avontuur!
Beste mensen, wat een mooie tocht weer! Met wel wat ‘hobbels’! En dan zo’n rustig en goed verslag, met prachtig filmpje! Stalen ‘zee zenuwen’ moeten jullie hebben! Wat goed!
hartelijke groet,
Trudy en Paul Smits
Hoi Allemaal,
Heel gaaf om even “echt” mee te varen!
Supergaaf!
Komen jullie lands Portugal?
Ja toch, ik ben het even kwijt en waar leggen jullie daar op 1 of verschillende plekken nog aan voor de overtocht?
Heel veel plezier met jullie prachtige reis!
Groetjes,
Corine
Hoi Corine, leuk je reactie. Wij gaan meerdere plaatsen in Portugal bezoeken. Lagos, Portimão, Ferragudo en nog andere plekken misschien.