Sailing sv Phi

LED it go

Water en stroom aan boord zijn schaars. Zeer schaars. Je moet continue opletten wat je doet en hoeveel stroom of water je verbruikt. Zeker op lange tochten. Ik heb tijdens een race naar de Filipijnen meegemaakt dat de stroom ‘op’ was en dat alles uitviel. De navigatie, de verlichting, de ventilatoren. Alles. Dan is het knap donker midden op zee. Om weer spanning in de accu’s te krijgen, Moet je de motor laten draaien zodat de dynamo weer stroom kan genereren en de accu’s kunt vullen. Had ik al gezegd dat diesel aan boord ook schaars is? Hmmm… Lastig. Nieuwe technologie zoals LED verlichting kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het reduceren van het stroomverbruik.

Daarom hebben we alle lampen aan boord vervangen voor LED lampen. We zijn begonnen met de navigatieverlichting in de mast. Daarin zaten 30W lampen. Dat zijn minimaal drie lampen die de hele nachten aanstaan. Dat is 90W totaal! Tel daarbij op de plotter, communicatieapparatuur zoals marifoon, AIS, soms radar en niet te vergeten de autopilot voor als we niet handsturen. Ik moet nog een keer uitrekenen wat het totaal verbruik is maar dat is niet mis. Vaak hebben we er ook een iPad bij aan en soms muziek. Dat is nog los van binnenverlichting.

De verlichting in de mast staat de hele nacht aan. De lampjes in deze unit zijn vervangen voor LED lampen

LED lampen voor de navigatieverlichting

Stroommanagement

We hebben voor de opslag van stroom drie accugroepen. De startaccu die alleen voor het starten van de motor en het ophalen van het anker gebruikt worden. Daarnaast hebben we een accubank voor navigatie (330Ah) en een accubank voor comfort (330Ah). Die laatste is voor de koelkast en verwarming. Dit is tevens de volgorde van belangrijkheid. Eerst wordt de startaccu geladen als de motor aanstaat en daarna de navigatiebank en vervolgens pas de comfortbank. Logisch want als er weinig stroom is, moet eerst de motor gestart kunnen worden om de andere banken op te kunnen laden.

Daarom hebben we besloten om alle verlichting binnen ook te voorzien van LED. Ik ben gaan tellen en kwam tot ruim veertig lampen aan boord!!! Het voordeel van LED is dat het een fractie verbruikt van conventionele lampen. De lampjes binnen zijn 2W terwijl de gewone lampjes 10W zijn. Een flinke besparing. Niet in je portemonnee trouwens. Één zo’n LED lampje kost al gauw 10 euro. Slik… Veertig lampen en nog wat reserve. Dan nog maar verder googlen tot ik op AliExpress kwam. Daar kosten vergelijkbare lampjes een fractie van de prijs. In plaats van ruim 400 euro was ik slechts 50 euro kwijt. Dan koop je met plezier nog wat extra lampjes.
Na enkele weken wachten, kwamen de lampjes binnen en heb ik ze allemaal vervangen en met het licht aan verlekkerd gekeken naar de gezellige uitstraling van ‘warm white’.

Terug naar af

Tot vorige week. Wij zaten ‘s avonds binnen en iemand knipperde met een lamp in mijn gezicht. Ik kijk om mij heen en zie tot mijn verbazing dat het knipperen vanaf het plafond kwam. Een lampje wat hapert. Ach dat kan gebeuren. We hebben genoeg reservelampjes dus direct vervangen maar. Een half uur later knippert er weer eentje. Wat is dat nou? Ook die maar vervangen. Wel vervelend. Na een paar avonden ben ik ermee gestopt en plaats ik stuk voor stuk weer de conventionele lampjes in de fitting. Ruim de helft van de lampjes heeft het al begeven of is begonnen met een disco performance.

Wat is mijn motto ook alweer? Goedkoop is duurkoop? Het was ook ‘too good to be true’. LED lampen voor een fractie van de prijs. Ik had beter moeten weten. Ik ben nog in gesprek met de leverancier in China maar misschien moet ik op zoek naar een alternatief.

Voor nu is het motto: LED it go.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

 1. Jurgen 17 mei 2018

  Hi Jurgen,
  Herkenbaar met dien verstande dat het nog erger kan. Bij ons (wij van DeSaar van de leuke ontmoeting op de vertrekkersdag) hebben ook onze lampjes vervangen met spul uit China maar bij ons zijn er al een paar doorgebrand. We hebben gelukkig geen brand gehad (dus ook bij ons had het nog erger gekund) maar dat had zomaar wel kunnen gebeuren want ze waren helemaal zwart en stonken flink nar gesmolten plastic. Ze zijn uiteraard inmiddels ook vervangen.

  groetjes aan de dames van de Phi en hopelijk tot snel ergens in een warm en mooi oord,
  Jurgen
  ons vertek is gepland over exact een maand

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: