Sailing sv Phi

Mayday, mayday, mayday!

Mayday???

Eigenlijk een apart woord. Toch weet iedereen in de watersport direct wat dit betekent… Er is iemand in gevaar en heeft hulp nodig. Maar waarom dan het woord ‘mayday’ en niet HELP of iets dergelijks. ‘Mayday’ is een verbastering van het Frans ‘m’aidez’ en dat betekent ‘help mij’. Hetzelfde geldt voor ‘pan pan’. Dat komt van het Franse woord ‘panne’ en betekent pech. Iemand heeft hulp nodig maar is niet direct in levensgevaar.

Iedereen die een marifoon mag bedienen moet direct begrijpen wat er bedoeld wordt als er een noodbericht of ander bericht binnenkomt. Op welk kanaal moet je afgestemd zijn, wat moet je doen, wat moet je laten. Hoe communiceer je, etc.

Short Range Certificate

Pas als je een basiscertificaat hebt behaald mag je een marifoon bedienen. Wil je meer apparaten aan boord gebruiken, moet je het SRC (short Range Certificate) van de Royal Yachting Association halen en dat staat ongeveer gelijk aan het Nederlandse Marcom B. Je mag dan meer ingewikkelede apparatuur bedienen en gebruiken.

Ik heb al jaren een basiscertificaat en dat was voor binnenwater, IJsselmeer en langs de kustgebieden voldoende. Een marifoon reikt ongeveer 40-70 kilometer, afhankelijk van de hoogte van de antenne. Omdat dit basiscertificaat niet voldoende is, moest ik mijn certificaat uitbreiden. Ik heb heel lang aangehikt tegen het halen van Marcom B en had een boek doorgebladerd maar het pakte mij niet echt. Totdat ik me aanmeldde bij het opleidingsinstuut Aquaplanning. Ik heb bij Aquaplanning voor de Rolex South China Sea races seasurvival opleidingen en first-aid gevolgd. Zeer zinvolle trainingen. Geert-Jan Smolders, de opleider, brengt het goed over waardoor je het ook echt begrijpt. Dat gebeurde ook bij de SRC. Opeens ging het leven en snapte ik de essentie.

De verstaging staat extra strak afgesteld want er zit toch enige rek in de lange staalkabels. Het was daarom ook even spannend toen we de zeilen hesen en een eerste rak zeilden. Het kraakte af en toe maar alles heeft zich goed gehouden.

Een voorbeeld van een Mayday zoals in de cursus werd laten zien

Examenvrees

Eind van de dag was het examen. Even weer terug in de schoolbanken en met positief resultaat. Ik mag nu EPIRB’s, SART’s en AIS legaal gebruiken. Nou moet ik zeggen dat ik EPIRBS en AIS al jaren gebruik dus daar verandert niets aan. Wat wel veranderd is, is dat ik nu opeens alle menuopties van mijn marifoon begrijp en dat ik er achter ben gekomen dat de MMSI van mijn Marifoon nog het oude MMSI nummer was (wat ik bij Rimare heb laten omprogrammeren maar kennelijk niet succesvol is gedaan).

MMSI

Het MMSI nummer is een unieke code voor iedereen die een certificaat heeft. Het is een soort telefoonnummer voor de marifoon en daarmee kun je opgeroepen worden. Ik kwam er achter dat de oude MMSI nog in de marifoon geprogrammeerd stond toen ik de AIS-PLB wilde programmeren. Een AIS-PLB is een aparaatje wat in je zwemvest zit wat geactiveerd wordt zodra je in het water valt. Dat apparaat stuurt dan een alarm naar de marifoon dat er iemand over boord is gevallen. Stel je voor dat ik de cursus niet had gedaan en getest en iemand van ons was midden in de nacht in het water gevallen, dan hadden we het misschien veel te laat gemerkt. Zo zie je dat de cursus nu al een positief effect heeft gehad.

Nu nog een Mayday naar Rimare in Sneek. Die reageren niet op mijn noodoproepen om het nu wel goed op te lossen. Misschien toch maar een ander bedrijf zoeken om me echt te helpen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: