Φ Phi

Beneteau Oceanis 423 Clipper

Ons schip is een Beneteau Oceanis 423 Clipper uit 2003. Wij zijn de tweede eigenaar en hebben haar in 2015 gekocht, voornamelijk voor deze reis. Het is een heerlijk schip om lange afstanden mee te varen. Ruim, veel licht binnen en drie slaapvertrekken. Phi heeft een diepe kiel wat fijn is op open water. De boot ligt hierdoor stabieler dan bij een korte kiel.

Phi onderweg vanuit Cuxhaven naar Vlieland in 2017
Phi onderweg vanuit Cuxhaven naar Vlieland in 2017
Phi onderweg van Vlieland naar Harlingen
Phi onderweg van Vlieland naar Harlingen
Inrichting

De kajuit is ruim en erg licht. Mede door de drie ramen in het plafond. Aan bakboord is de keuken en aanrecht (waar de koelkast onder zit) en aan stuurboord is de eettafel binnen. De deur gaat naar de voorkajuit waar ook een douche en toilet is.

De kajuit van Phi
De kajuit en keuken

Als je naar achteren kijkt in de kajuit dan zie je aan stuurboord de kaartentafel. Hier zitten alle schakelaars voor het aan- en uitzetten van de verlichting. Ook liggen daar de zeekaarten en is de VHF en de laptop met navigatiesoftware. Het is een ideale plek om te navigeren. Je kijkt in de lengterichting van de boot en wordt daarom niet snel zeeziek als je voorovergebogen op de kaarten zit. In het midden onder de trap naar de kuip, zit de motor en aan beide zijden is een kajuit met aan bakboord (op de foto rechts) is nog een aparte toilet en douche.

De kajuit en kaartentafel
De kajuit en kaartentafel

Hieronder zie je de inrichting van onze boot.

Inrichting Beneteau Oceanis 423
Inrichting Beneteau Oceanis 423

 

 

Waar komt de naam “Phi” vandaan?

Phi (Φφ) is de 21e letter van het Griekse alfabet. Het wordt uitgesproken als fi. Het is ook bekend als de gulden snede of in het Italiaans klinkt het nog mooier “Divina Proportia” (goddelijke proportie).

In het volgende filmpje wordt “Phi” toegelicht:

Waar zijn wij nu?

Het weer in onze thuishaven

%d bloggers liken dit: