Reisverslag

Vlieland mei 2018

Nu de boot weer in het water ligt, zijn we direct op pad gegaan. De eerste vakantie is traditiegetrouw Vlieland. Omdat Mirjam de hele week in het buitenland was en de boot zaterdag pas zeilklaar was, zijn we maandag naar de boot gegaan. Spullen uitpakken, motor starten, trossen los en gaan!

Na vijf minuten gaat het alarm van de motor af. Motor wordt te heet. Hoe kan dat nou? Alles is net nagekeken. Omdraaien maar en stationair terug naar de ligplaats en aanleggen. Ondertussen Rob gebeld en gevraagd wat het kan zijn. Hij kwam er direct aan en inspecteerde de motor. Wat blijkt? Er zat een afsluiter van de koelvloeistof naar de boiler dicht. In plaats van het water in de boiler op te warmen, spoot de koelvloeistof via een afvoer in de bilge. Gelukkig weet Rob precies wat er gedaan moet worden en het euvel is binnen een half uur opgelost. Met een extra jerrycan koelvloeistof op naar Kornwerderzand om door de sluis te gaan.

De route die we volgens Marinetraffic hebben afgelegd

Workum – Vlieland

Vlieland here we come!

Het is koud, steenkoud. Een koude wind blaast over het nog koudere water en de regen doet ook al geen goed.  Brrrr… het is net winter. Wij zijn laat voor het tij en moeten opschieten om nog met eb van Harlingen naar Vlieland te komen. Over de Boontjes van Kornwerderzand naar Harlingen hebben we stroom tegen.

De haven van Vlieland genomen vanaf de duinen

De haven van Vlieland

Motor met de genua erbij. Bij Harlingen glijden we met de stroom mee richting Vlieland. Het is rustig op het water en de regen houdt aan. Via de Vliestroom en Stortemelk ronden wij de VS2 om richting de haven van Vlieland te varen. Op dat moment keert precies het tij en hebben we ook hier stroom mee en varen tussen de havenhoofden de vertrouwde haven van Vlieland binnen. Het is druk. Drukker dan vorig jaar maar er zijn genoeg plekken aan de C steiger. Voldaan meren we af en gaan snel naar binnen lekker opwarmen met de verwarming aan. Het voelt als thuiskomen!

Deze foto is genomen door Menno Onnes en is door hem op Facebook gezet

Elkaarsbootjeschieten (FaceBook)

Zomerse temperaturen

Na een heerlijke week waar het per dag warmer en zonniger werd, wordt het tijd om weer naar huis te gaan. Iedere keer als wij naar huis gaan vanuit Vlieland waait het zo rond windkracht 8 maar deze keer is het anders. Stralend weer, onbewolkt en een licht briesje. Om een uur of tien vertrekken we en hijsen de zeilen. We genieten van het mooie weer, de lichte bries en de gladde zee. Onderweg komen we veel boten tegen die nu een weekje op vakantie gaan.
Wisseling van de wacht. Box C3 is weer vrij!

Onderweg worden we zonder dat we het weten gefotografeerd door een andere zeiler (Menno Onnes bedankt). Er is een leuke Facebook groep ‘ElkaarsZeilbootjesSchieten’. Daar vond ik deze twee foto’s.

Deze foto is genomen door Menno Onnes en is door hem op Facebook gezet

Zondag 6 mei in de Blauwe Slenk naar Harlingen

Door de sluis naar huis

Bij de sluis in Kornwerderzand viel het mee met de drukte ondanks dat het zondag was en veel boten weer naar huis gingen. Natuurlijk was het weer dringen om in de sluis te komen. Ook al was er voldoende plek voor iedereen. Beide sluizen werden bediend. Het is opmerkelijk hoe mensen ongemanierd voordringen en totaal geen rekening houden met anderen.
Een grote motorboot vond het nodig om ons bij de ingang van de sluis nog even in te halen en de dame aan boord begon te schelden dat we onze koers moesten behouden. Ach…jammer dat het zo moet.

Weinig wind op de weg terug naar Workum. Wel heel veel insecten

Op het IJsselmeer

Op het IJsselmeer hebben we nog heerlijk gedobberd richting Workum.

Het zit er weer op. Ons eerste weekje Vlieland van dit jaar

Ingang kanaal naar Workum

Opvallend waren de duizenden vliegjes die uit niets ons schip enterden. Daarop hebben we de motor gestart en geprobeerd de vliegjes van ons af te schudden wat deels ook lukte.

Het was een heerlijk weekje. We hebben weer genoten.