Sailing sv Phi

Vertrekkersdag 2018


Zaterdag zijn wij naar de jaarlijkse vertrekkersdag van het blad Zeilen gegaan. Bedoeling van die dag is om in contact te komen met andere vertrekkers en om informatie uit te wisselen. Die ochtend dus vroeg uit ons bed en via de dijk van Lelystad naar Enkhuizen gereden. Het IJsselmeer lag er prachtig bij, verlicht door een waterig zonnetje. Langzamerhand schudden wij onze wintervacht van ons af en lonkt het voorjaar. Ik krijg steeds meer zin om weer het water op te gaan.

De locatie was aan de haven van Enkhuizen tegenover het station. We werden hartelijk ontvangen en er waren al een aantal stellen die een beetje afwachtend om zich heen keken. Wat gaat deze dag ons brengen.

Nou denken wij dat we een hele bijzondere reis gaan maken totdat je de verhalen van de andere vertrekkers hoort. Dan krijg je het gevoel dat we een geheel verzorgde all-inclusive reis naar Torremolinos gaan maken.
Stellen met kinderen die alles opgegeven hebben en een aantal jaar uittrekken voor hun avontuur. Een jong stel die muziek makend de wereld willen verkennen en een man die alleen een lange reis gaat maken en zijn vrouw thuis laat.

Ervaringsdeskundigen

Is het dan zo gewoon wat wij doen? Nee natuurlijk niet. Dat bleek wel uit de verhalen van de ervaringsdeskundigen die net weer terug zijn van een lange tocht. Wij kunnen veel leren van de boten die al zo’n rondje Atlantic hebben gemaakt. Wat je onderweg tegenkomt, waar je juist wel en juist niet aan moet denken. Ook zij hebben meegemaakt wat wij nu allemaal meemaken.

Ik wil aan alles gedacht hebben en alles geregeld hebben voordat wij vertrekken, alsof er vanaf dat moment geen mogelijkheid meer is om zaken te regelen. Hun advies is, ga gewoon en ervaar wat je nog mist en regel dat ergens onderweg naar het zuiden.
Het advies “neem niets mee wat je niet kunt repareren” gonsde nog een tijdje na…

De vertrekkers van 2018

De vertrekkers van 2018 (bron: zeilen.nl mei 2018)

Gelukkig hoorde ik weinig nieuwe dingen op de vertrekkersdag en meerdere keren keek Mirjam me knikkend aan. Ik denk dat wij in de afgelopen twee jaar veel uitgezocht hebben. Wat dat betreft zijn Mirjam en ik een goed koppel. Mirjam doet veel research, leest veel blogs en ik zoek zaken in de praktijk uit. Niet door de manual te lezen maar door direct ermee aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe iets werkt.  De combinatie is ideaal en het gaf ons een goed gevoel om geen verrassingen te horen.

Stap uit de bubbel!

Iedere boot kreeg een paar minuten tijd om zijn of haar verhaal te delen. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om te vertekken en als je daar zit, lijkt het of het de gewoonste zaak is om een paar jaar ‘even’ uit de bubbel te stappen en je eigen koers te varen, maar dat is het niet. Het is zo makkelijk om gewoon binnen de bubbel te blijven en door te gaan met je leven. Wij gaan dat ook doen, doorgaan met ons leven, alleen niet in de bubbel. Wij gaan ervaren!

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Marja en Henk 11 oktober 2018

    Wij zijn nu ruim een jaar onderweg, het blijft bijzonder, ondanks dat we inmiddels heel veel mensen hebben ontmoet die het zelfde doen.
    Waar zijn jullie nu?

    • jurgen 11 oktober 2018 — Berichtauteur

      Hoi Marja en Henk, dank voor jullie reactie. Wij liggen nu in Portimão en vertrekken morgenochtend naar Agadir in Marokko. Waar liggen jullie nu?

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: