Sailing sv Phi

De voorbereidingen

Het is begin maart 2018. De voorbereidingen zijn getroffen. De boot staat droog op de kant te wachten op de refit bij Scandinavian Yachts in Workum. Ze is in goede handen bij Rob Beute. Rob is een gepassioneerde refitter die zorgt dat onze boot tip-top in orde is als wij gaan vertrekken.

Twee weken geleden was het nog winter; de sloten en meren waren bevroren en we hebben geschaatst. Deze week is de lente begonnen en zo voelt het ook. Heerlijke temperaturen en volop knoppen in de bomen. We hebben weer zin in de zomer. Het wordt buiten weer eerder licht en ik reis niet meer het gehele traject in het donker. Heerlijk!

De komende weken gaat de boot onder handen genomen worden om op tijd klaar te zijn voor ons vertrek eind juli dit jaar. We krijgen nieuwe verstaging. Dat was nodig omdat de verstaging waarschijnlijk al zo’n 15 jaar oud is en bovendien was er geen beweging meer in te krijgen toen de mast eraf gehaald werd dit najaar. Rob moest zelfs de verstaging doorknippen. Geen overbodige luxe dus, nieuwe verstaging.

Grijs is het nieuwe blauw

Eind van vorig seizoen kwamen we tot de conclusie dat de buiskap ook vervangen moest worden. Ik had hem al meerdere keren gestikt en tijdens de bui hield de buiskap ook geen regen meer tegen. Ook willen we het frame van de buiskap vervangen voor RVS met een handgreep aan de relingzijde voor meer veiligheid als we naar het voordek moeten. Nu is de buiskap blauw. De nieuwe buiskap wordt lichtgrijs. We hebben bewust voor deze kleur gekozen omdat een lichte kleur minder warmte absorbeert. Nadeel is dat we daarmee ook de biminitop en de lazyjack gaan vervangen. Deze zijn nu ook blauw. De biminitop gaan we ook verder naar achter verplaatsen zodat je ook in de schaduw staat als je achter het roer staat. Ook willen we kussens in de kuip voor de langere tochten, zodat je ook goed kunt slapen in de kuip of gewoon lekker kunt zitten natuurlijk.

Navigatie

Vorig jaar hebben we een nieuwe plotter gekregen (Raymarine Axiom). Dit jaar gaan we de autopilot vervangen. De huidige is soms erg eigenwijs en vaart zijn eigen koers. We krijgen een nieuwe Raymarine Evo die veel nauwkeuriger reageert wat energiebesparend kan werken. Over energiebesparend werken, de huidige zonnepanelen werken niet meer en worden vervangen. We krijgen twee 100W panelen die we op het dek voor de buiskap plaatsen. Daarmee willen we overdag onze huisbanken (2x330Ah) en de startaccu opladen. We hebben één huisbank gereserveerd voor navigatie en verlichting en één huisbank voor comfort. Volgorde van laden is startaccu, navigatie huisbank en als laatste comfort huisbank.

Voor onze veiligheid krijgen we een nieuwe epirb (oude moet batterij vervangen worden en is duurder dan een nieuwe epirb) en een nieuw vlot. Ons huidige reddingsvlot moet gekeurd worden en is er eentje in een tas die in de bakskist ligt.

Een goed vlot is belangrijk bij een oceaanoversteek. Hoop dat we die nooit nodig zullen hebben

Transocean ISO 6 persoons

Als er iets met mij gebeurt en we moeten van boord is het haast onmogelijk voor Mirjam om de tas uit de bakskist te halen en overboord te gooien. Daarom gaan we een vlot in een container achter de achterreling monteren maar we hopen het nooit nodig te hebben natuurlijk.

In de achterstag was rekening gehouden met een kortegolf antenne. Door het vervangen van de verstaging moet er een nieuwe antenne komen. Daarom gaan we een radarpaal achterop plaatsen waar alle antennes op komen (en/of de backup antennes). We overwegen ook om de radardome uit de mast te halen en ook achterop te plaatsen.

Als sluitpost moeten er nog heel veel ‘kleine’ zaken worden aangepast maar dan hebben we in juli een boot waar we veilig de oceaan mee kunnen oversteken!

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Jaap van Duffelen 15 juni 2018

    Hoi Mirjam & Jürgen wat een fantastische reis. Zo mogelijk ga ik jullie dagelijks volgen om er toch een beetje bij te zijn. Goede vaart.

Laat een reactie achter

© 2023 Sailing sv Phi

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: