Iles des Saintes

Van Dominica vervolgen we onze reis naar Guadeloupe maar voordat we daar aankomen, gaan we eerst langs Îles de Saintes.

Op de achtergrond Portsmouth, Dominica

We hebben gekozen voor een westelijke route langs Îles de Saintes en dan naar de westkust van Guadeloupe. We hadden ook de oostkust kunnen volgen en via het eiland Marie-Galante maar dan hadden we geen goede ankerplek kunnen vinden aan de Atlantische kust. Daarom via de Caribische zee. Maar eerst gaan we naar Terre-de-Haut, één van de eilanden van Îles de Saintes. We steken vanaf Dominica de Guadeloupe Passage over en varen richting de eilanden. In de verte zien we ze al liggen.

Îles de Saintes

Via de Passe du Grande Inlet en der Passe du Sud zeilen we tussen Terre-de-Bas aan bakboord en Terre-de-Haut aan stuurboord langs en varen we de Passe du Pain de Sucre in. Prachtige namen. De naam Îles de Saintes komt van het Spaans ‘Los Santos’. Columbus gaf de naam aan deze eilanden omdat hij daar kwam rond de viering van Allerheiligen, Los Santos. De Fransen die de controle over het eiland overnamen van de Spanjaarden, gaven het de naam Îles de Saintes.

De baai van Terre-de-Haut, Îles de Saintes

We moeten nog wel even opletten want in het midden van de baai ligt een koraalrif wat net onder water zit. Het is aangegeven met één ton en je moet er ruim omheen varen. Je kunt in de baai voor anker of aan een mooring. Als je voor anker gaat, lig je ver weg van het dorp en heb je veel last van de swell en het is er diep dus lastig ankeren. We gaan op zoek naar een mooring maar ze zijn allemaal bezet. We zien dat er een boot gaat vertrekken en varen als eerste naar de mooring toe. Er lagen meerdere boten te wachten op een mooring maar deze is voor ons. Als we om ons heenkijken ondergaan we een ‘culture shock’. Van het eenvoudige en ongerepte Dominica naar het gecultiveerde Îles de Saintes. Wat een verschil.

Le Marigot

Le Marigot is een schattig dorpje met een ontspannen sfeer maar met veel toerisme. Het wemelt hier van de scooters, golfcarts en elektrische fietsen, want auto’s kennen ze hier niet. Wat een drukte. Het eerste wat we gaan doen is inklaren. Dit gaat weer op de Franse manier. Ergens in een snackbar, winkeltje en in dit geval wasserette annex internetcafé staat een pc waar je de gegevens van de boot en de bemanning moet invoeren. Je print het uit en betaalt dan een paar euro en je bent ingeklaard. Geen paspoorten, geen douane, geen immigratie. Helemaal niets en het gaat ook snel. Het leuke van aankomen op een Frans eiland, los van het inklaren, is dat er altijd wel een bakker is met heerlijk vers brood of stokbrood. De huizen in het dorp Le Marigot zijn kleurrijk en in het centrum ligt een klein parkje.

Het centrum van het dorp Le Marigot

Aan het strand is een grote speeltuin voor de kinderen. Dat zijn we nog niet tegengekomen hier in de Carieb.

Het kerkje van het dorp Le Marigot

We lopen een rondje door het dorp op zoek naar de supermarkt om onze voorraad weer wat aan te vullen.

Kleurrijke huizen in Le Marigot

Het is een klein supermarktje maar ze hebben de noodzakelijke dingen die we weer nodig hebben voor een hartige taart, één van onze favoriete recepten. Mirjam maakt die altijd klaar in de Omniapan, in de jaren ’60 ook wel de wonderpan genoemd. Een klein soort oventje die je op het fornuis zet. We keren daarna weer terug naar de boot want het is etenstijd. Ook al waait het niet, er staat hier een flinke swell in de baai en we rollen heen en weer. Dat wordt een onrustige nacht. Morgen gaan we een wandeling over het eiland maken.

Fort Napoléon des Saintes

Boven op een heuvel ligt het Fort Napoléon des Saintes. Dat wordt ons doel voor vanmiddag. We lopen via het dorp de weg omhoog en passeren nog enkele huizen aan de buitenkant van het dorp. Daarna lopen we de steile weg omhoog naar het fort op de heuvel. Onderweg komen we grote leguanen tegen die snel wegsprinten en de bosjes in duiken. Het is een komisch gezicht om te zien hoe een leguaan wegsprint. Het ziet er niet uit maar ze zijn heel snel. Halverwege stoppen we even om van het uitzicht te genieten en wat water te drinken. Het is warm vandaag. In de verte zien we Guadeloupe in de wolken.

Even uitrusten van de klim naar het fort en genieten van het uitzicht

Guadeloupe heeft hoge bergen waar de wolken tegenaan blijven plakken. Het ziet er mistig en guur uit terwijl het aan deze kant heerlijk zonnig is zonder wolken. Het Fort is helaas gesloten dus we gaan de weg weer naar beneden en lopen aan de andere kant van het eiland terug langs een baai.

De baai van Le Marigot aan de andere kant van het eiland

Onderweg komen we nog een voetbalveld tegen waar ze op een speciale manier het gras onderhouden.

De geiten grazen hier op het hoofdveld van FC Le Marigot

Teruggekomen in het dorp gaan we naar het strandje om te gaan zwemmen. Aan de andere kant van de huizen in de hoofdstraat ligt het strandje tussen de lokale kleurrijke vissersboten.

Heerlijk zwemmen en afkoelen op het strand

Het water is heerlijk warm maar koud genoeg om af te koelen. Vanavond bijven we nog aan de mooring liggen en morgen vertrekken we naar Guadeloupe.

2 reacties

  1. Hoi,

    Wat gaaf om dit weer te lezen.
    Onvergetelijke herinneringen, wat een levenservaring en wat zou ik graag met jullie ruilen.
    Het zal weer even wennen worden om straks weer terug te keren naar het “normale” leven.
    Geniet nog van de resterende tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: