Portimão

In de ochtend halen we het anker op in Alvor en varen met de stroom mee de baai uit. We moeten daar op tijd uit voor het laag water wordt en we weer vastlopen op een van de vele zandbanken. Mirjam staat weer op de uitkijk en we volgen de eerdere tracks op onze plotter. Het gaat goed en we varen door de pieren van Alvor de zee van Cadiz op richting Portimão.

Voor anker

We hebben gehoord dat vlak bij Portimão, iets meer de baai in een leuk dorpje is waar je voor anker kunt. Het dorpje heet Ferragudo. We kiezen een mooi plekje uit en gaan voor anker. Het is er inderdaad heel mooi. We kijken uit over de kade van Ferragudo en aan de overzijde ligt Portimão. Heel lang kunnen we niet genieten van de ankerplaats. Omdat de wind de ene kant op blaast en de stroming de andere kant op gaat, liggen alle boten op onvoorspelbare plekken in de buurt van hun anker. Ook wij en onze buren. Op een haar na raken we een andere boot en Jurgen van DeSaar ziet dat vlakbij ook twee boten elkaar gaan raken en racet met zijn dinghy ernaar toe en gebruikt zijn dinghy als stootkussen tussen de twee boten. We besluiten daarop om het anker op te halen en te verkassen naar de ingang van de baai bij Portimão. Ook een prima plek maar met meer swell.

Spreekbeurt

We liggen nu in de baai van Portimão en gaan met de dinghy’s naar het strand om lekker te zwemmen. Het is nog steeds prachtig weer terwijl het in Nederland steeds kouder wordt. We blijven op het strand tot de zon ondergaat en keren dan terug naar de boot. De volgende ochtend hebben de meiden op beide boten weer school en houden Kiki en Yara een spreekbeurt over de oceanen. Daarvoor gaan we naar een hippe strandtent waar ze internet hebben.

Onder genot van een stevige beat, zoeken de meisjes alle feiten over de oceaan. In de middag geven ze de spreekbeurt en sluiten die toepasselijk af met een duik in een van de oceanen.

Foerageren

Overmorgen gaat DeSaar vertrekken richting Madeira en wij gaan nog iets verder langs de Algarve richting Faro. De dames worden door Jurgen naar de Lidl gebracht verder de rivier op. Terug worden ze met de taxi naar Ferragudo gebracht omdat alle boodschappen nauwelijks in de dinghy passen.

Tassen vol met proviand voor de komende weken

Boodschappentassen vol met proviand komen aan boord en worden in de bergruimtes opgeslagen. Ook draaien we enkele wasjes in de haven van Portimão terwijl de kinderen school hebben. Tijdens het wasprogramma is er nog even tijd voor een heerlijke cortado in het restaurant aan de haven.

Captains diner

‘s Avonds gaan we met zijn allen uit eten en hebben een leuk adres gekregen in een van de volgende baaien. We gaan met de dinghy tot het einde van de baai en trekken de boten ver het strand op want hier staat nog flink veel eb en vloed en om te voorkomen dat onze dinghy’s wegdrijven leggen we ze vast aan een paal. Daarna klimmen we de trap bij de rots omhoog en gaan naar het restaurant op zoek.

Op zoek naar een leuk restaurant

Onderweg komen we een vijgenboom tegen en Kiki en Mirjam klimmen op het hek en plukken handen vol met verse vijgen. Heerlijk smaken die! Uiteindelijk vinden we het restaurant. Een prachtige plek met uitzicht op de oceaan en het wachten is nog op de zonsondergang. Helaas serveren ze alleen maar de lunch dus gaan we terug naar de baai om daar een ander restaurantje te vinden. Gelukkig vinden we er eentje met ook een prachtig uitzicht maar dan op de baai van Portimão. In het donker varen we weer terug en proberen in het donker de boot terug te vinden. Wat nog best wel lastig is omdat alle boten dan op elkaar lijken.

Ferragudo

De eerste dag dat we bij Ferragudo voor anker lagen, hadden we niet de mogelijkheid om aan land te gaan.

De kronkelende straatjes van Ferragudo

Daarom gaan we er nu nog even naar toe en lopen door het pittoreske vissersdorpje met allerlei gekleurde huisjes, smalle straatjes en boven in het dorp een kerk met een fantastisch uitzicht over de baai.

De kerk van Ferragudo

We halen de laatste boodschappen en water en gaan terug naar de boot. Omdat het eb is, ligt de boot ongeveer 2 meter lager dan de kade.

de kade bij Ferragudo

Met twee tassen vol met waterflessen dalen we af naar de dinghy.

Afscheid van DeSaar

De volgende ochtend halen we het anker op en worden we door Jurgen, Anouschka, Yara en Linde uitgezwaaid en zetten wij koers naar Ilha de Culatra.

Onderweg langs de kust van de Algarve richting Culatra

Het is een onstuimige zee maar met weinig wind. In de dagen er voor heeft het hard gewaaid bij de Straat van Gibraltar en wij ondervinden daar de naweeën van in de vorm van hoge golven. Aan het eind van de middag varen we met de stroom mee tussen de pieren het waddengebied van Faro binnen, op weg naar Culatra. Culatra is een zandeiland voor de kust van Faro. We wanen ons nu al in de Carieb…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: